Panouri solare Constanta

Harta radiatie solara Romania

Romania se afla in zona europeana B de insorire, ceea ce ofera locuitorilor avantaje reale pentru a economisi energie termica, respective bani, daca utilizeaza energia solara. In functie de zona geografica, Romania este impartita in trei zone principale insorite:

Zona rosie ( >1650kWh/mp/an ) coincide cu zona de sud, respectiv Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei

Zona galbena ( 1300 – 1450 kWh/mp/an ) aici gasim regiunile carpatice si subcarpatice ale Munteniei, Transilvania, mijlocul si partea de nord a Moldovei si intreg Banatul

Zona albastra ( 1150 – 1300 kWh/mp/an ) regiunile de munte

Romania se gaseste intr-o zona geografica cu acoperire solara buna, avand 210 zile insorite pe an si un flux anual de energie solara cuprins intre 1000 kWh/m2/an si 1300 kWh/m2/an. Din aceasta cantitate de energie se pot capta intre 600 si 800 KWh/m2/an.
Potentialul de utilizare a energiei solare in Romania, este relativ important. Exista zone in care fluxul energetic solar anual, ajunge pana la 1450-1600kWh/m2/an, in zona Litoralului Marii Negre si Dobrogea ca si in majoritatea zonelor sudice.

Utilizarea energiei termice solare reprezinta transformarea razelor solare directe şi indirecte în căldură sau apă caldă. Această căldură se produce prin captarea razelor solare de către colectorul solar, care printr-un schimbător de căldură încălzeşte apa dintr-un boiler. Apa încălzită se foloseşte la bucătărie, baie sau pentru ajutor la  încălzirea locuinţei. Astfel, investind in energie solara, putem proteja mediul inconjurator atat pentru confortul si siguranta noastra cat si a generatiilor viitoare.